• Përshëndetje Vizitor!

    Nëse ju shfaqet ky mesazh do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar ju arrini të shihni pjesën me të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. Ju lutem : REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

    Regjistrohu !

LUTJE nga Said Nursi

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Me emrin e All-llahut,Mëshiruesit,Mëshirëbërësit!

Është faktë se në krijimin e qiejve e të tokës,në ndrimine natës e të ditës,të anijes që lundron në detë që u sjell dobi njerëve,në atë shi që e lëshon All-llahu prej së larti e me te ngjallë token pas vdekjes së saj dhe përhapë në të nga çdo lloj ngjallese,në qarkullimin e erërave dhe reve të nënshtruara mes qiellit e të tokës,(në të gjithë këto) për një popull që mendka argumente.

Fragmenti i lutjes që quhet edhe Rreza e tretë,ështe një llojë komenti i ajetit të më parshëm. O All-llah O Zoti ynë! Unë me syrin e besimit dhe me dritën e me edukimin e Kur’anit e me tregimin e Emrit Tënd të Gjithëdijëshem dhe me mësimin Dërguarit Fisnik (a.s.m.) e pashë se:Në qiell nuk ka as një send që: Me rregullsinë e tij duke dhënë shenjë të mos dëshmoje për ekzistencen Tëndë. Dhe nuk ka as një rruzulli qiellorë që, me heshtjen e tij dhe me atributin e tij të pa zhurmë dhe me qëndrimin e tij të pa kurfarë shtyllë duke dhënë shenjë të mos dëshmoje Edukatën Tënd.

Dhe as një yje nuk ka që me krijimin e tij të ekuilibruar dhe me gjendjen e tij të rregullt dhe ndaj njëri tjetrit përngjajshe dhe me qeshjen e tij të shëndritshem që jep shenjë për ekzistencës së Hyjnisë së madhëruar, të mos dëshmojnë Njësimin Tënde.

Dhe nga dymbëdhjetë planeta as një planetë nuk është që: Me lëvizjen tij të pëlqyeshem dhe me bindshmerinë e tij të nënshtrueshem dhe me përpjekjen e tij të rregullt të mos jape shenjë për ekzistencën Tënde të domosdoshem të mos dëshmoje Mbretrisë së Tënde të Madhërishem.

Ja pra, yjet siç individualishtë që dëshmojnë po ashtu edhe kompleti i yjeve më një zë të lartë bërtasin dhe thënin: O Krijuesi i qiejve e i tokës! Të gjithë krijesat e qiellit e të tokës dëshmojnë për ekzistencën Tënde të domosdoshem dhe janë dëshmitë e qarta për ekzintencëne Tënde... Dhe O Ti që duke drejtuar eke rregulluar atomët dhe kompozimet e tyre dhe yjet e galektiket duke detyruar që të nënshtrohen pa fare kundërshtimi, i sjellë që të përkulen urdhërave të Tua. Këto për njësimin Tënde ashtu janë dëshmitarë që: Sasia e dëshmimit të tyre ështe sa numri i yjeve të qiellit që shëndrisin në qiellë...

Bediuzzamani kur ka thënë planetat janë dymbëdhjetë shkenca ka ditur se janë nëntë nga një nga një tani kanë konstatuar se janë njëmbëdhjetë, kurse në këtë drejtim edhe një shkenctar Japonez ka thënë se ato as mbesin njëmbëdhjetë as bëhen trembëdhjetë vetëm se janë dymbëdhjetë.

Dhe këto qëella të bukur dhe të pastër që e ke plotësuar me rruzulla të mëdha që sillen shpejtë si një ushtri të rregull që kanë marur gjendjen e një flotës së mbretit hjeshuar si me lamba të elektrike, këto janë një argument që tregojnë Madhërinë Tënde të Fuqishem dhe që Ti mund ti krijosh çdo gjë dhe ato dëshmojnë se Fuqia Yte i gjerë i koncepton edhe qiejt dhe Mëshira Yte i mer në prehër të gjithë gjallesat. Kompleti I yjeve japin shenjë të forte për fuqinë Tënde dhe tregojnë se, Këto Ti Eke në dorë dhe Dija Yte i koncepton edhe atributet e krijesave të qiellit ato Ti i përdoron në vende mëtë mire... Këto argumente dhe dëshmitë aq janë të qartë që; gjoja janë nga një fjalë të argumenteve të shëndritshme formuar nga yjet e qiellit...

Dhe yjet në sipërfaqen e qiellit dhe në detin e kosmosit lëvizin si ushtarët të bindshem si anijet të rregullt dhe si aeroplanet syperiore dhe si lambët e çuditshem, ato me gjendjen e tyre tregojnë mbretrinë e Hyjnisë së Tënde të shkëlqyer dhe nga kompleti i tyre vetëm një yllë që ështe dielli ynë me detyrat që ka në tokë dhe me planetat e tij që i sillen përreth tij na vërejnë se disa shokut e diellit pra yjet kanë të bijnë me jetën tjetër...Nuk janë pa detyrë. Ndoshta janë diellët e botrave të përjetshme.

O Ti që ekzistenca e Jote është e doemosshem! O Zot që Je i Vetëm, këto yjet syperiore këto diejët e çuditshem e hënat në pronin Tëndë dhe në qiellin Tëndë me urdhërin dhe me fuqinë Tënde dhe me sjelljen e regullimin Tënde dhe me detyrën lëvizin dhe të gjithë ato rruzullat të mëdha u bëjnë tespih Krijuesit Drejtuesit dhe sjellësit të tyre që, me gjendjen e tyre Vazhdimishtë Ty të largojnë nga tëmeta dhe thuajnë: All-llahu është më i madhë.Edhe unë duke vërtetuar ato themë se je I lartë dhe nga të metave I largë...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

O Ti që nuk dukesh nga arsye se tmerrshem Ke dalur në sheshë! Dhe O Ti Fuqiploti i madhnueshem që nga madhëria e tepër Je fshehu! Dhe O Fuqiploti i Apsolutshem! Unë me mësimin e Kur’anit dhe me arsimin e Dërguarit të fisnik(a.s.m.) e kuptova se: Siç qielli e yjet dëshmojnë për ekzistencën dhe Njësimin Tënde. Njësoj edhe kozmosi me mjegullat e tij me shkreptimet e tij me erërat e tij dhe me shirrat e tij Dëshmon Për ekzistencën Tënde të patjetër...

Ja pra mjegullat pa shpirtë dhe pa vetëdije; vetëm me gjithëdijen dhe mëshirën Tënde mund të lëshojnë shiun që s,jetohet pa to. Në të nuk mund përzihet rastisia e ngatruar...

Dhe shkreptima që mbanë elektrikun më të madhe po domethënë se nga rryma im mund të bëni edhe dobi, në vazhdim duke shëndritur qiellin shumë mire tregon edhe fuqinë Tënde.

Dhe bubullimi që e sjell shiun dhe na paralajmëron për shiun duke tinglluar kosmosin madhështorë. Atë Ti eke detyruar qi të fole dhe të bëjë tespih me zë të lartë dhe me tingllimin të mbushe kosmosin me zhurm, pra, bubullimi i qëiellit me zë të lartë të veçante dëshmon se Ti je Edukatori i apsolutshem...

Ja nga shumë detyra të erës njëri që ështe fryma nga ai shumë lehtë bëhet dobi, krijesat të gjallë atë duke marur nga goja apo hunda si rizk atyre ia garanton qetësimin më të rëndësishme , edhe era për një qëllim të caktuar qëellin e bën në formën e një draseja të shkollis që në të shkruhet e fshihet. Të gjitha këto duke dëshmuar për ekzistencën Tënde edhe japin shenjë se janë vetëm veprat e Fuqis së Tënde dhe me mëshirën Tënde era e mjelë pikët e shiut nga mëshira e Jote dhe biejnë në tokë me masa superiore duke dëshmuar për mëshirën tënde të gjerë...

O Shpenzuesi i Gjithëdijëshem! Dhe O frymëzuosi i Lartë! Mjegullat, Shkreptitimet, Bubullimet, Erërat dhe shiu individualishtë duke argumentuar dhe dëshmuar për doemosshmerinë e ekzistencës së Tënde, edhe gjendja e tyre të përgjithëshem duke qenë large dhe kundra njëri tjetrit prap me bashkëpunimin e tyre shumë forte dëshmojnë për Njësimin Tënde...

Dhe qiellin madhështorë që e bën një mahsher i çuditshem biles nga ndonjë ditë s’disa here që e mbushë edhe e zbrazë qellin, vetëm se është Madhështia e Jote që si një panoramë qëellin e shëndron e atë duke e shtrënguar si ndonjë shpuzë dhe kopështin e tokës e ujëson. Vetëmse Fuqia e Yte e Madhërishem ështe që të gjithë botën dhe të gjithë qeniet nën perden e kosmosit e shikon dhe e drejton me këto vepra Je duke dhënë shenjë se Mëshira e Jote ështe aq i gjerë që arrinë në çdo gjë...

Dhe ajri në qiell aq në vende të dobishem përdorohet, dhe mjegullat dhe shiu aq më një ekuelibrim bien në vende të dobishem që, ishtë e pamundur të bëhen pa Gjithëdijen Tënde që Ajo e koncepton çdo gjë...

O Zot që je Sovran në punt e Tua! Punët Tua në qiell, janë mustra e mahsherit të madh të ditës kijametit, sepse mbrenda një orë verën e rotullon në dimër, dimrin në verë, një botën e sjell tjetrin e zhdukë, Ti me këto po na tregon se: Fuqia Yte arrinë që këtë botë ta ktheje në jetën e ahiretit.

O Fuqiploti i madhështorë! Ajri në qiell dhe mjegullat, shirat e bubullimet me Fuqinë e me sjelljen Tënde veprojnë dhe me bindje Ty të shërbejnë dhe krijojnë punra të mëdha... Me gjendjen cilisore ato duke qenë largë njëri nga tjetrit më një shpejtësi të jashtëzakonshem duke u bindur befasishtë krijojnë urdhërat e Tua, edhe me këtë gjendje që bëjnë ato lavdërojnë dhe nga patëmeta e pastrojnë Sundimtarin e Gjukatsin e tyre...

O Krijuesi madhështorë! O Krijuesi i qiellit e i tokës! Me arsimin e Kur’anit Tëndë dhe me mësimin e Dërguarit Tënd duke kuptuar besova se, siç qiellët me yje dhe kosmosi plotë me galektike dëshmojnë Njësimit Tëndë, njësojë edhe toka me gjendjen e lloj-lloj krijesave që janë në të, në sasinë e numri i tyreve duke dëshmuar japin shenjë se je i Vetëm...

Ja pra në fytyrën e tokës drurët e kafshët sikur kur shëndron robët që bëjnë shëndrime të regulltë, pak apo shumë, na trgojnë ekzistencën dhe njësimin Tënde të Vetëm...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

Dhe nuk ka as një kafshë që me dobësinë e tij dhe sipas nevojat e tij që ështe pajisur me vegla të duhur dhe i plotësohen nevojet e duhur dhe atij që i është parashtruar rizku i pëlqyeshem a ka mundësi që të mos dëshmojë për ekziztencën e njësimit Tënde të vetëm...

Dhe me sytë e tanë shohim se në stinën e pranverës duke çuditur po shohim shpikimet e kafshëve dhe të bimëve, ato me pajisjet e tyre të çuditshem me hijeshinë e tyre të habitshem që secili ështe më i mirë se shoçi dhe me rregullsinë e tyre, as njëri nuk ka që nuk të tregon Ty dhe mrekullitë e fuqisë së Tënde që kafshët dhe bimët e kanë mbushur sipërfaqen e rruzullit toksorë që vezet, farërat e spermët janë formuar nga elemente të njëjëta apo nga të përngjajshem duke dallohen njërë nga tjetrit më një hijeshi superiore dhe pa gabim krijojnë vepra syperiore, pra ky gjendja e tyre patjetër dëshmon për ekzistencën e Zotit të vetëm dhe mjeshtërit të tyre të Gjithëdijëshem dhe Fuqisë së Tënde të pasosur, ato ashtu dëshmojnë që; dëshmija e tyre ështe më i shëndritshem dhe më fortë se drita që dëshmon për dielli ...

Dhe ajri, uji, drita, zjari dhe dheu që janë elemente pa fare vetëdije, ne a nuk duhet të kujtohemi se këto vepra pavetëdije si krijojnë vepra të vetëdijëshem të syperiore, fruta e prodhime të ndryshme dhe të bukur që na sjellin nga thesarat të fshehta, këto duke dëshmuar a nuk tregojnë ekzistencën dhe Njësimin Tënde të vetëm...

O Zoti I Fuqiplotës! O I Gjithëdijëshmi I Gjithëngadhnjues! O Punëtori madh dhe Krijues! Siç bota me banorët e tij tregon për ekzistencën Tënde të patjetër. Njësojë, O Zot që Je vetëm! Dhe O Bamirësi Mëshirëplotë! Dhe O Shpërblysi dhe Furnizues! Siç këto Emra që mbanin vulën e Emrit të Njësimit Tënde, edhe ajo vula mbanë një vulë që tregon Njësimin dhe Fuqinë e Edukatës Tënde , këto në sasinë e qeniejes shumë qartë tregojnë edhe dëshmojnë për njësimin Tëndë të pashoq...


Dhe siç fytyra e tokës që ështe një ekspozitë e një vend ushtrimi që në të edukohen katërqind mijë lloje të ndryshme të krijesave të bimëve dhe të kafshëve, ato që Ti me një rregullsi përsosur Eke pajisur me pajisje të ndryshme argumentojnë se Je Edukatori madhështorë me Fuqinë e syperiore. Një soj Ti që gjithë këtyre krijesave nga toka e thjeshtë ua jep rizkun e tyre dhe bash në kohën e duhur, ato veça veçë tregojnë për Bujarinë dhe Plotëmëshirëshmerinë Tënde, dhe secili duke u bindur që nënshtrohen urdhërave të Tua tregojnë për Mëshirën Tënde të gjerë dhe për Sundimin Tënde që ajo e koncepton çdo gjë...

Dhe në fytyrën e tokës që shëndrohen dhe regulohen qervanët e krijesave dhe me vdekjen e tyre që vazhdimishtë shëndrohen dhe drejtimi dhe rregullimi i kafshëve dhe e bimëve jo ndryshe por oto bëhen vetëm me dijen syperiore dhe ato tregojnë dhe e vërtetojnë diturinë Tënde të pamangësi...

Dhe Njeriu që në këtë botë të shkurtër qëndron një koh të shkurtër dhe krijon detyra të panumërta, dhe është pajisur ashtu me shqisa shpirtrore që gjoja në të do të qëndrojënë përjetsishtë dhe gjukimi i tij që është përmbi qenieje të botës, pra ky njeriu që këtu mbanë gjithë këto vlerë dhe në këtë vendin e ushtrimit dhe në këtë vendin e ekspozites të përkohshem që për to bëhen këto shpenzime dhe në të që pasqyrohen të gjithë Emrat e Zotit të madhëruar dhe vetëm ai që përballohet me urdhërat e deklaruar të ligjit të All-llahut xh.sh. dhe gjithë këto mirësi që i bëhen atij,me të vërtetë nuk është vetëm për këtë jetë të përkohshem që këtu të jetoje me brenga e ngatrime e me fatkeqsira. Pra me të vërtetë këtë njeriun nuk e ngopin, këto shijet e përkohshem, dhe patjetër këto tregojnë dhe japin shenjë se për të duhet me qenë një vend e përjetshme që ky njeri vetëm në të mund të ngopet dhe në të do të përballohet me mirësi e lumturi përallore...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

Krijuesi i secilit send që! Në sipërfaqen e botës çdo send ështe në pronin dhe në token Tënde, drejtohen me Fuqinë, Vullnetin dhe Gjithëdijen Tëndë dhe këto veprat e dukshem që bëhen këtu tregojnë se Drejtuesi i tyre ato aq me kujdesë me sprecizim dhe me përsosshmeri minimale që i sjell dhe i regullon dhe ato veprimet që bëhen në secilin vendë dhe më një përngjashmëri e bashkim dhe me siguri në këtë mënyrë ato Ti ke kompletuar, pra këto komplet japin shenjë për njësimin e Krijuesit të Edukator të tyre që me gjendjen e tyre dhe me gjuhën e mirësive thënin se: Krijuesi ynë ështe i patëmeta dhe duke falenderuar shpallin Furnizuesin e tyre...

O Ti që nuk dukesh nga arsye se ke dalur shumë në sheshë! Dhe O Ti i patëmeta që Madhëria e tepër Ty të ka fshehur! Unë në sasinë e qenieve të botës Ty të lartësojë dhe të pastrojë nga gabime e tëmeta duke vërtetuar se Ske ortak dhe të falenderoj në numrin e tyre që në sasinë e tyre duke bërë shyqyrin Ty të falenderojnë...

O Zoti i qiellit e i tokës! Unë me mësimin e Kur’anit dhe me arsimin e Dërguarit Fisnik (a.s.m.) e kuptova se: Siç kosmosi së bashku me botën që dëshmojnë për ekzistencën dhe njësimin Tënde, njësojë edhe detrat lumenjet e çezmet akoma më qartë dëshmojnë për ekzistencën Tënde të patjetër...

Ja pra, detrat që janë në formën e kazanëve dhe krorëve të habitshem të kësaj botës, me ekzistencën dhe me rregullsinë dhe me gjendjen e tyre të dobishem tregojnë dhe lajmrojnë se në të nuk ka as një pikë dhe as një qenie që të mos tregojë Krijuesin e tyre...

Sepse në zallin dhe në ujin e thjeshtë të detit më një formë shumë përsosur që ua jipët rizku i krijesave të çudidshem dhe të përsosur, veçanërishtë peshkët që me njëmilion vezë që e hjeshojn detin,pra prej tyre as njëri nuk është që: Me krijimin ,me detyrën, drejtimin dhe yshqimin dhe edukimin e tij të bukur të mos dëshmoje Krijuesin dhe Furnizuesin e tij…

Dhe nëpër detra që janë xhevahirash dhe perlat e çmuar me krijimin e tyre tërheqse dhe të bukur që mbanin cilësitë e dobishem as njëri i tyreve nuk është që të mos njohe dhe të mos njohtoje Zotin e tij...

Ja, ato siç individualishtë që nga një nga një që dëshmojnë për Ty; njësoj edhe krijimi i përgjithëshem i tyreve që mbanin vulën e njësimit, me gjithë se krijimi i tyre ështe një sasi e madhe prap Eke krijuar shumë lehtë dhe njërin mbrenda tjetrit, këto shumë qartë dëshmojnë për njësimin Tënde të Plotëfuqishem.

Sepse bota madhështorë megjithë detrat e okeanët që sillet pa i derdhur , pa e pushtuar botën, ato pa i shpërndarë Ti i mbanë në ajër dhe i sjellë përrethë diellit, Dhe nga zalli dhe dheu i thjeshtë Ke krijuar elemente dhe lloj-lloj krijesat, ato i rregullon i yshqen duke i plotësuar edhe tjera nevojet e tyre dhe duke qenë e mundur bota të bëhet plotë me kufoma, ato Ti i humbë filiqurat i pastron, të gjithë këto vepra në sasinë e qenijeve pa dyshim duke dhënë shenjë dëshmojnë se eksistenca e Jote është e doemosdoshem...

Pra këto që radhuam siç shumë qartë tregojnë për Mbretrinë Tënde të madhërishem dhe për Fuqinë Tënde të gjerë që ajo e koncepton çdo gjë, njësojë filloja nga yjet mëdhështorë që janë në qiell dhe sillen të rregullt deri tek ushqimi i rregullt të peshçive të voxhli që janë në fundin e detrave janë argumentë që Fuqija dhe mëshira Yte e gjerë arrin që ti drejtoje dhe ti gjykoje dobitë e tyre, rregulli i tyre tregon se gjithëdija Yte të apsoletshem i koncepton çdo gjë...

Dhe në këtë bujtinën Tënde të botës që janë këto liqena të mëshirës për mysafirët dhe për udhëtarët e përkohshem janë anije për ti shëtitur dhe janë për dobinë e njerëzëve, pra dhe këto japin shenjë dhe na tregojnë se: Personaliteti që bën gjithë këto shpenzime plotë me dhurata të detit për udhëtarët që për ta ika ndërtuar këtë bujtinën dhe këtu banojnë vetëm një natë, dhe kjo patjetër tregojnë se në pronin e mbretrisë së Tij të përjetshëm, ashtu janë detrat e mëshirës që,këto të këtuhit vetëmse janë mustra të vogla të tyre...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

Tani detrat që kanë marur formën e çuditshem, rrethë detit dhe tek krijesat e detit që gjykon rregulli i përsosur,shumë qartë tregojn se ; këto vetëm me Fuqinë e me dijen Tëndë,duke nënshtruar Ty më një përsosshmeri sillen në pronin Tënde,dhe me gjuhën e gjendes së tyre,duke thënë All-llahu është më i madhë sqarojnë Krijuesin e tyre të patëmeta...

O Zot I Fuqishem, TÝ kodrat për anijen e botës si thesarë e ke mbushur dhe e ke bë shtylla ! Unë me arsimin e Dërguarit fisnik dhe me mësimin e Kur’anit famëlartë e kuptova se: Siç detrat me qeniet e tyre të çuditshem Ty të njohin dhe të njohtojn. Njësojë bota për të qëndruar qetë dhe për të mbrojtur nga ndikimet të termetit dhe nga revulicione të mbrendshem të stuhishem ato e mbrojnë botën, bile në një anë e mbrojnë që të mos kapllojnë detrat, në anën tjetër e pastron ajrin nga gazët e pista dhe kryejnë edhe detyrën arkatarllukut që të mbroje minierët që, për të kanë nevojë krijesat e gjalla, pra kodrarat duke bërë gjithë këto shërbime tregojnë se po të njohin Ty dhe Të njohtojnë edhe të tjerave...

Ja gurët e ndryshme që janë nëpër mal dhe disa pjesët e tyre bëhet edhe ilaç për sëmundjet e gjallesave,veçanërishtë kodrët me miniera ua përballojnë shume nevojat e njerëzve që shumë kanë nevojë për to,Ti e ke hijeshuar kodrët me ta,këto patjetër tregojnë Krijuesin e tyre.Fushët me lule e me fruta që e ke hjeshuar, as një katagori e bimive nuk është që mund tia jipësh rastisisë, sepse secili i tyreve që ështe krijuar për një dobi dhe janë të rregullt e logjikëshem e shumë të bukura; veçanërishtë prej minierëve që janë krypa, limon tozi, stipësi e sulfatoja duke ngjanin njëri me tjetrin prap shija e tyre shumë kundërshton njëri me tjetrin, veçanërishtë lloj-lloj bimë që krijohen nga dheu i thjeshtë me lule me frute të ndryshme tregojnë se ato ika krijuar Një Mjeshtër që, Fuqinë, Gjithëdijen,Bujarinë Mëshirën e ka të apsolutshem dhe ekzistenca e Tij është e doemosdoshem; tërësia e tyreve që tregon se ato vetëmse Zoti xh.sh. është që ika krijuar shpejtë, shumë dhe lirë dhe secili prej tyre kanë dalur nga një vend të Vetëm dhe Mjeshtëri e tyreve është Një...

Dhe në sipërfaqen e botës, nëpër malra dhe mbrenda tyre që janë krijasat, Ato Ti e ke krijuar në një çastë, të gjitha në një formë dhe një punë e Jote duke mos penguar tjetrit, Ke krijuar shumë shpejtë dhe fare pa gabim, bile elemente të tyreve duke qenë i ngatruar, Ti Ke shpikuar pa ngatrim; kjo duke dëshmuar për Edukatën Tënde të madhërishem tregon edhe për Fuqinë Tënde të madhërishem që për Ty as një punë nuk është e rëndë... Si këto që radhitem, njësoj edhe kodrat Ti eke shtruar me dru e me bimët e rregulltë dhe mbrendësinët e tyre duke mbushur me miniera, ato duke i bërë shërbitorë Ke plotsuar nevojat e panumërta të gjithë gjallesave që janë në fytyrën e tokës, deri se me to i shëron edhe sëmundjet e tyre të ndryshme, i plotëson edhe dëshirët e orekseve të tyre, këto tregojnë se mëshira dhe gjykimi Ytë është e gjerë dhe e apsolutshem, dhe në mbrendësinën e shtresave të dheut nëpër vende të fshehta, të errëta dhe të ngatruar Ti Ke krijuar ke formuar duke ditur duke parë pa i ngatruar sipas nevojeve të tyre nga elemente të ndryshme Ti duke bërë gati ia ke dhënë ndikimin e tyre, nga tyre yshqehen bimët edhe drurët, Këto tregojnë se Dija e Jote i koncepton çdo gjë, sepse jo vetëm yshqimet por edhe ilaçet e minierët Ti eke bërë gati, këto a nuk tregojnë se ato në këtë mënyrë ika sjellur vetëm Edukata Yte e plotëmëshirëshem dhe më një ekuilibrim ato ika rregulluar vetëm bamirësia Yte e pashoq ...

O Zot Ti duke ditur nevojet e mysafirëve që do të udhëtojnë në këtë bujtinën e botës, kodrët Eke bërë si thesarë, depo dhe magazin që të mbrojnë materjalin e nevojëshem që do të duhen në ardhshmerinë,këto japin shenjë dhe dëshmojnë se: Ti Je Bujar, Mikëpritës, Mëshirëplot I Gjithëdijëshem dhe I Fortë, Mjeshtër dhe Edukatorë, më të vërtetë dhe patjetër për mysafirët e Tu që Ti i don shumë, patjetër edhe në botën e përjetshem Ke përgaditur thesara që nuk sosen asnjëherë . Detyrën e kodrëve të këtuhit sigurishtë atje zavendësojn yjet...

O Ti që Je Imundshem për çdo gjë! Mbrenda mallrave të Tua në pronin Tëndë janë lloj-lloj krijesa lloj-lloj depoja dhe me Fuqinë e me Gjithë dijen Tënde Ti e ke shtyrë që të shërbejnë ato. Ato me veprat e tyre Ty të lartësojnë dhe të adhurojnë Ty...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

O Krijuesi i Gjithëmëshërshëm! O Zot I Mëshirëplotë! Unë me arsimin e Dërguarit fisnik dhe me mësimin e Kur’anit famlart e kuptova se; siç qielli, kozmosi, toka, deti dhe mali dhe krijesat që janë rrethë tyre, të gjitha po të njohin dhe po të njohtojnë Ty;njësoj edhe të gjithë bimët e drurët që janë në botë, me flete lule dhe frutat e tyre, shumë qartë po të njohtojnë dhe po të njohin, dhe të gjithë drurët e bimët me lëvritjen e fleteve të tyre të tërheqse të hijeshëm dhe lulet naziqe që po qeshin me jahonet e tyre të fruteve, po na tregojnë cilisitë e Tua dhe Emrët e bukura të Krijuesit të tyre, krijimi i tyre që mbanë mjeshtëri dhe rregullim superiore, na njohtojnë Ty duke mos braktisur fare vend rastisisë. Ekuilibrimi, hjeshia,qindisje, bukuria dhe erërat e këndshme të tyreve që janë njëri mbrenda tjetrit, nëpër to pasqyrohet edhe shija e frutave të ndryshme, këto siç individualishtë më një qartësi të madhe që dëshmojnë për ekzistencën e doemosdoshem të Një Mjeshtërit Mëshirëplot dhe Bujar, njësoj edhe qervani i tyreve komplet dëshmon për ekzistencen e doemosdoshem të Një Zotit, duke thënë se me sjelljen dhe drejtimin Tënde dhe me fonkcionet e Tua të krijimit, Ti na Ke krijuar njësojë, apo të përngjajshem njëri me tjetrin, dhe jo vetëm ne, por përnjëherë Ke krijuar njëqindëmijë lloje të ndrysjhme pa i ngatruar fare ...

Siç këto që i njehëm dëshmojnë Njësimin dhe ekzistencën Tënde të domosdoshme. Njësoj: Edhe individet e panumërta të 400.000 llojit të ushtrisë së gjallesave që janë përhapur në fytyrën e tokës që e ke krijuar pa fare gabimi, dhe pa i ngatruar dhe më një lehtësi të madhe, bile si një luleja të vetëm E formon pranverën madhështorë për gjallesat, atyreve me lehtësi duke përballuar qindra mijë llojin e ushqimit dhe me lehtësi atyre Ti ia sjellë. Pra kjo a nuk është argumenti forte për të treguart se këto ika krijuar vetëm Një Fuqiploti që fuqia e Tij e koncepton çdo gjë që janë në tokë, kjo a nuk është shumë qartë se, si ushqimin e kafshëve ashtu edhe ushqimin e njerëzëve të lloj-llojëshme Ti i përballon dhe i drejton, këto duke bërë më një formë syperiore, çdo gjë Ti i sjell, dhe të gjitha nënshtrohen gjukimit Tëndë, deri se pjesën më të vocër të secilit send pra edhe atomin më të vocër Ti e drejton.

Këto tregojnë se sundimi i gjykimit Tëndë është në gjerisinë e paskanjshem që arrinë Drurëve ,bimëve, fletëve,luleve,Fruteve, degëve dhe rënjeve, sepse është qartë se kush eka bërë këto, Ai ka ditur edhe dobinë e tyre dhe duke parë ika bërë ato. Argumentin e këtyre fjalëve shumë qartë mund ta shihni në këto që parashtrova më pare, ku të gjitha e zgjatin gishtët e tyre që ta vërtatojnë Fuqinë dhe Njësimin e All-llahut xh.sh.. Sepse ajo arrinë në secilin send dhe nëpër të gjithë krijesa duket Bukurija Jote e përsosur dhe përsosshmeria e bukur të qenijeje dhe mirisitë e panumërta Ty të lavdrojnë me gjuhën e tyre të panumërta...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

Dhe në këtë bujtinën e përkohshem dhe në një koh të shkurtër dhe më një moshë të pakët që janë këto njerëz dhe këto shpenzime dhe bamirësitë e jashtzakonshem japin shenjë ndoshta dëshmojnë se Fuqiploti i Plotëmëshirshëm gjithë këto mirisi që i bën mysafirëve, nuk është tjetër vetëm se ato njerëzit e shtynë që dashamirësinë që mbajnë ndaj krijesav ta kthejnë nga Ai dhe ta njohin dhe ta duajnë Atë, përndryshe kënaqësia e këtuhit ështe shumë pakë, pra dashamirësia e krijesave që të mos kthehet në armiqsi që të mos thuajnë se Hynija çfare na bëni me mëshirën që na paraqiti: (Këtu na shijoj e nuk na ngopi) mos dyshoni se: Më të vërtetë e patjetër krijesat e vetëdijëshem do ti çojë në një botë të përjetshme , në një atdhe të paskanjëshme, atje që ti kënaqe në arkët e mëshirës së përjetshme në xhennete të përjetshme, që lumturia e atjehit përputhet me atë vendin e lumtur, që ato mirësie këtu as syri ka pare as ke mundur ta mendosh i lumi Zot atje ka përgaditur kopshta plotë me fruta e me lule e gjelbëri... Ato të këtuhit janë vetëm mustra nga ato të atjehit për ti tërhiqur pikëpamjen e myshterinjëve...

Dhe siç Drurët e bimët dhe të gjithë fletët lulet e frutët me gjuhën e gjendjes së qervaneve të tyre që Ty të falenderojnë dhe Të bëjnë tespih po edhe individet e tyre nga një nga një Ty të falenderojnë dhe të bëjnë tespih dhe të pastrojnë nga tëmeta.

Veçanërishtë frutet me mishin e tyre të lloj-llojshme me mjeshtrinë e shijen tyre të habitshem me farërat e tyre krijuar jashtëzakonshem, që pjatet e ushqimeve vendosin në duartë e drurëve që ti zgjaten në duartë e gjallesave që tua dërgojnë mysafirëve, këto shprehje e gjendjes së tyre patjetër del në sheshë dhe ai që ka mend, medoemos i dëgjon zërat e falenderimeve të tyre, pra të gjithë ato janë në pronin Tënde dhe me Fuqinë e Gjithëdijen e Mëshirën Tënde dhe Ti e ke sjellur që të nënshtrohe duke u bindur Ty...

O Zot që je fshehur nga arsye që Ke dalur shumë në shesh! Dhe Je Mjeshtëri, Krijuesi Mëshirploti i Gjithëdijshëm që Je mbuluar nga Madhëria e Jashtëzakonshem! Unë Ty të falenderoj në sasinë e fleteve, luleve, fruteve Dhe të gjithë drurët e bimëve dhe dëshmoj se nuk ke ortak dhe je large nga tëmetave dhe për të krijuar çdo send S’je i dobët ...

O Krijuesi Fuqiplotë! O Drejtuesi I Gjithëdijëshem! O Edukatori Mëshirëplotë! Unë me arsimin e Dërguarit fisnik dhe me mësimin e Kur’anit e kuptova dhe besova se: Siç bimët dhe drurët po të njohin Ty dhe po na njohtojnë Funkcionet e Tua të lartë. Njësojë edhe njerëzit e kafshët që mbanin shpirtë dhe janë një pjesë e gjallesave, me trupin e tyre, me organët e jashtëme dhe të mbrenshme që punojnë si orë dhe përpunohen me rregull minimale në trupin e njeriut veglat dhe elemente që janë vendosur e pajisur më një mjeshtri, ekspertizi dhe ekuilibrim të jashtëzakonshme, pra këto mrekullie aka mundësi që të mos dëshmojnë ekzistencën Tënde të domosdoshëm dhe funkcionet e Tua të patjetër.

Sepse gjithë këto shqisa e pajisjet naziqe dhe punëra të vetëdijshëm dhe këto masa të rregullta që bëhen në trupin e njeriut, patjetër nuk janë vepra e fuqisë qore dhe e natyrës budallë apo rastisisë vagobante, ndërsa njëqindëherë është e pamundur që të formohen ato nga vetvetiu, por neqoftëse do ta pranojmë se janë krijuar nga vetvetiu atëhere duhet të pranojmë se secili atom sheh dhe e dine nevojat e formimit të trupit, ndoshta duhet të pranojmë se atomi edinë të bëjë lidhje dhe kontakt me botën!!! Atëhere atomi i vocër duhet të bëhet njësoj si një Hyjni që ka fuqi dhe dije që të konceptoje çdo gjë.
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

etëm atëhere krijimin mund ta braktisim atomit dhe të thuajmë se është krijuar nga vetvetiu. Ndërsa Njësia e All-llahut që sqaron Vehten në çdo pjesën e vogël të njeriut siç kompletin e llojëve njësopjë Ai duket edhe në individet, sepse secili njeriu mbanë nga dy sy nga dy vesh e nga një gojë, prap fytyra e as njërit nuk ngjanë me tjetrin , pra këto duke treguar dhe dëshmuar Shpiksin e tyre të Vetëm ta përkujtojnë se vulla e Tij nuk imitohet. Secili send me kompletin e qervaneve tyre duke dëshmuar Njësimin e Zotit xh.sh. prap dëshmojnë edhe me individet të tyre...

Dhe siç si një ushtri të rregulltë që qindra mijë llojë i qervanit të njerëzëve dhe të kafshëve nga më i vogël tek ajo më i madhi duke qenë pajisur që përhapen nëpër tokë për të ushtruar që lëvizin e veprojnë më një bindje syperiore dhe ajo tregon se krijimin e tyre ka realizuar Një Zot që është i aftë çdo gjë të krijoje e përsosur dhe shumë lehtë e shpejtë, me gjithë se ka krijuar shumë dhe jo pa vlerë, prap krijimi i tyre tregon gradën e Madhërisë së Tëndë.

Ja pra, mere nga lindja e deri perendim nga mikropi më i vogël e deri në elefantën nga miza e vogël e deri tek shpendi madh që nëpër botë janë hapur këto krijesa të gjitha ushqehen nga mëshira e Jote e gjerë dhe secili si ushtari i bindshem krijon detyrën e tij, në fytyrën e tokës në secilin pranverë krijesat e ndryshme për të krijuar detyrën që marin në dorë pushkën, që të zëjnë vendin e tyre që janë çmobilizuar në stinën e vjeshtës që të mos pakohen ushtarët e ushtrisë së All-llahut madhëruar ato ua plotsojnë, pra këto shumë qartë tregojnë gykimin Tënde që ështe në gjerisinë e pa fundme.

Dhe shikoji kafshët që secili është një fletë i vogël i librit të gjithësisë ato Ke krijuar nga elemente të ngatruar dhe Ke krijuar pa i ngatruar fare, edhe me këtë duket se janë krijuar me gjithëdijen Tënde, bile kur i krijon dhe fytyrat e tyre të veça veçë nuk i ngatron nuk gabon nuk haron, edhe me këtë në sasinë e tyre secili dëshmon se Gjithëdija e Krijuesit të tyre i koncepton çdo gjë. Njësoj edhe kur ta marim në dorë krijimin e tyure që janë aq të përsosura, tregojnë se Ti shumë eke dashur ato që eke krijuar aq të bukur, Shikoje krijimin e vogulosheve të tyre, ashtu edhe ushqimi i vogulosheve ështe që ua plotson dëshirët dhe veset e tyre të naziqe, këto janë shenjë që Eke qëllimin që ta shpallësh edhe përsosshmerinë e Mjeshtëris Tënde të pa shoq...

O Mëshirëploti i Gjithëmëshirëshem! O Ti Besnik që nuk i mohon premtimet! Unë me arsimin e Dërguarit Tëndë dhe me udhëzimin e Kur’anit ekuptova se: Meqë në këtë gjithësinë parapëlqehet jeta. Dhe cilisia kryesore e jetës ështe shpirti. dhe më i vlefshmi i krijesave që janë me shpirtë është i vetëdijshmi dhe prej krijesave të vetëdijëshem me i vlefshmi ështe njeriu dhe tërë universi është i gjallë dhe ështe duke punuar për njeriun dhe të tjera gjallesa janë dërguar që ti ndihmojnë dhe ti shërbejnë njerëzëve dhe njerëzit në krijimin e tyre ndaj Krijuesit mbajnë dëshirë serioze dhe Krijuesi njerëzit idon dhe tërë shkaqet që ika paraqitur në univers i shtyrë që të duajnë atë dhe pikësynimi i aftësive dhe të cilisive shpirtrore të njeriut është jeta e përjetshme. dhe zemra e vetëdija e njeriut me tërë fuqinë e tij edon jetën e përjetshme dhe gjuha e tij me lutjet e panumërta nga Krijuesi i tij ështe duke lutur për jetën e përjetshme. Pra metëvërtetë dhe patjetër All-llahu i dashur dhe njervzit që edon shumë, përjetsishtë nuk don ti mbyse njerëzit që janë krijuar për të duhen dhe ata nuk don ti hidhëroje duke mos krijuar një vendë të përjetshem, sepse ajo ështe një shqetisim dhe armiqsi e përjetshme.

Ndërsa All-llahu i madhëruar njerëzit i shtyrë të punojnë këtu me qëllim që të japin provimin dhe më pas në një jetë tjetër në xhennet të përjetojnë lumturinë përallore. Ja këtu që tërë Emrat e bukura pasqyrohen tek njerëz, japin shenjë se këto janë vetëm jahonet e Emrave të Bukura. Kurse në jetën tjetër njerëzit do të bëhen pasqyre e Emrave të Tua të Bukur. Ja, dashamiri dhe besniki i përjetsisë do të ishte e pëjetshme, kurse edhe pasqyra e vetëdijëshem të Zotit të përjetshëm duhet me qenë e përjetshme.

Ndërsa ekziston edhe hadithi sahih (e vërtetë) se shpirti i kafshëve do të ishte e përjetshme si shembull shpendi dhe milingona e Profetit Sylejman(a.s) dhe deveja e Profetit Salih (a.s) dhe qeni i Ashabi qehfit, këto si me shpirtë ashtu edhe me trup do të jenë e përjetshme dhe me transmetime të sakta tregohet se, nga një individ i çdo lloj i kafþëve atje Zoti xh.sh. do ti ngjalle, që nganjëherë t’i shohim, këtë e nevojëton edhe e vërteta dhe mëshira e Edukatorit.

O Fuqiplotë përjetshëm! Në pronin Tëndë të gjithë ato që janë gjallë dhe ato që mbajnë shpirtë, edhe ato që mbanin vetëdije që të përkulën Ty ajo realizohet vetëm me Fuqinë, Drejtimin, Vullneti, Mëshirën dhe me Gjithëdijen Tëndë, për të krijojnë detyrat e tyre i përkulen urdhërave të Tua dhe disa jo me ngadhnjimin e njeriut, por nga mëshira Jote, ato janë dhënë në shërbim njeriut, sepse njeriu ështe krijuar i dobët dhe i varfër dhe në këtë univers, përveç disa njerëz secili me gjuhën e gjendjes dhe e gjuhës së tij Ty të falenderon dhe dëshmon se nga tëmetave Je large dhe i lartë. Dhe secili krijesë dëshmon se Krijuesi dhe Adhuruesin e tij dhe All-llahu nuk ka ortak dhe falenderon për mirësit të Tua...

O Zot që je fshhur tmerrshem Je në sheshë! Dhe O All-llah i patëmeta që Je fshehur nën perden e Madhërës! Unë në sasinë e krijesave që janë me shpirtë Ty të SHEJ’ÝN HAJJIN ( O Ti që secilin send e ke ngjallur nga uji)...

O Zoti i të gjithë botrave! O Hyjnija e të parëve dhe të mbrapëve! Unë me arsimin e Dërguarit Fisnik dhe me mësimin e Kur’anit famlartë e kuptova dhe besova se: Siç qielli, kosmosi, toka, deti, druri, bimët dhe individët e të gjithë kafshëve me pajisjet dhe atomët e tyre Ty po të dine po të njohin dhe ekzistencën e Njësimin Tënde duke lajmëruar dëshmojnë.
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

Njësojë edhe përmbledhje e tyreve të gjithë gjallesat, dhe përmbledhja e gjallesave, pra njeriu dhe përmbledhja e njerzëve profetet, njerëzit e shenjët njerëzit e devotshem, disa me shikimin e zemrëve disa me dritën e mendjeve, evlijatë me qeramete, Profetet për të argumentuar Propfetsinë e tyre me strehimin Hyjnore kanë paraqitur mrekullie vërtetojnë më një saktësi të forte sa njëqindë transmetime .

Ja pra nuk ka as një vërejtje që u bëhet zemrave për të gjetur Zotin, dhe nuk ka as një hulumtues që bën për të zbuluar Emrat e Tua të Bukur dhe nuk ka as një zemër ndriçuar si Profet e Evlija që me sytë e tyre shohin ekzistencën Tënde, dhe nuk ka as një njeri i devotshem që argumentisht nuk beson se patjetër është Një Krijues që ka krijuar secilin sendë, përveç këtyreve nuk ka as një besimtar i forte që ështe me mendjen e shëndritshem që të mos argumentoje dhe të mos dëshmoje Njësimin dhe ekzistencën Tënde të doemosdoshem dhe fonkcionet Tua të shenjëta dhe të larta...

Ja,Njësimin Tënde secili dëshmon,veçanërishtë të gjithë Evlijatë,njerëzit e devotshem dhe besimtarët të forte që atyre ekan vërtetuar lajmët e Profetit fisnik (a.s.m.) duke thënë se Muhammedi a.s.m. ështe përmbledhje e Profeteve (a.s.) e Evlijave, e njerëzëve të devotshem, edhe për njësimin Tënde argumentojnë edhe librët Hyjnore veçanërishtë përmbledhja e tyreve që ështe Kur’ani famlartë me ajetet e Tij vërteton Njësimin Tënde, dhe as një çështja e besimit nuk është e mundur që të mos vërtetoje Njësimin Tënde, duke argumentuar që të mos dëshmoje eksistencën Tënde të doemosdoshem dhe Fonkcionet e Emrave të Tua të lart. Bile si këto që parashtruam ka edhe qindramijë lajmëtarët të vërtetë, që duke mbështetur në mrekullitë dhe argumente të sakta të tyreve dëshmojnë ekzistencës dhe Njësimit Tëndë.

Si argumentë mund të parashtrojmë edhe Arshi Adhamin që ështe një argumenti madh për ekzistencën dhe njësimin Tënde që është një vend i përgjithëshem që e koncepton dhe e drejton çdo send, për Ty dëshmojnë edhe pjesët e vogla të fshehtërave të zemrës që Ti, i dëgjon i dine i drejton edhe dëshirët dhe lutjet e njerëzëve që kalojnë nëpër zemër, edhe këto tregojn dhe dëshmojnë për Fuqinë Tënde që Ai i koncepton çdo gjë.

Ne a nuk jemi duke pare me sytë e tanë që për një momentë i krijon gjërat e shumë llojshme dhe të panumërta, një punë duke mos pengoje punën Tënde të tjetër, punën më të madhe i krijon me lehtësinë më të madhe si kur krijon mizën më të vogël, këto si individualishtë ashtu edhe kompleti i tyre lajmëron dhe e vërtetojnë Fuqënë Tënde të më të madhe…

Dhe siç gjithësinë, për krijesat me shpirtë dhe për njerëz që Ke krijuar në formën e një vilë i përsosur, dhe për xhinët e njerëzit xhennetin dhe lumturinë e përjetshme për ti kënaqur ato prap Ti Ke përgaditur. Bile duke mos harruar as një krijesin më të vogël me dhurata më të çmuar i plotëson nevojet edhe dëshirët e zemrave të tyre të dobët, edhe me këtë treguar mëshirën Tënde të gjerë. Dhe mire nga atomit më të vogël e deri tek planetet, të gjithë llojët e krijesave duke detyruar Eke shtyrë të nënshtrohen urdhërave të Tua, pra të gjithë këto që radhuam me veprat e tyre të mrekullueshme, duke treguar theksojnë mëshirën dhe gjerisinë e gjukimit Tënde të pafundshem duke vërtetuar se Je Një dhe i Vetëm, bile panoramin e Kaderit për gjithësinë, me të gjithë atomët që Eke detyruar në të, Eke vizatuar si një skicë i libërit madhështorë, prap në universin e madhe për ti zbatuar ato. Ndërsa përmbajtjen, porogramin, dhe biografinë e drurëve Ke futur në farërat e tyre të voxhli. kujtesën e tyre që mbanin vetëdije Ke krijuar e vogël sa një kokër meli dhe atij ke dhënë aftësi që të mundet të përmbaje bibliotekën e madhe pa fare gabimi, këto tregojn se Gjithëdija Yte e koncepton secilin send, bile jo vetëm këto që radhuam por në secilit qenie Eke vendosur shumë mrekulli, derise në një fareja të drurit frytorë Ke vendosurnë sasinë e frutave të drurit të tyre.

Në secilin gjallesë në sasinë e organeve ndoshta në sasinë qelizave të tyre pasojnë rezultate, ndërsa gjuhën e njeriut duke angazhuar me shumë detyrë atë në sasinë e shijeve të ushqimeve Eke pajisur me peshore në madhsinë minimale. Këto tregojnë se Lartëmadhria e gjithëdija Yte e shenjëtë dhe Emrat e Tua të Bukur, siç në këtë botë që si paralajmërim sqarojnë mostërat e Tyre duke thënë se: Në jetën e paskajshem më një formë akoma më shëndritshem do të vazhdojnë mirësitë e Tua, njerëzit që në këtë jetë ikanë pare ato duke bërë dashnorë i tyreve, duke u bindur besojnë se këto mirësitë e këtuhit, sigurishtë në jetën e përjetshme më një formë më të bukur do ti gëzojmë ....

O Zot në krye Propfeti ytë fisnik duke u mbështetur në qindra mrekullie dhe argumenteve sakta dëshmon dhe Kur’ani Ytë famlartë, dhe me shpirtra të shëndritshem që janë Evlijatë, dhe njerëzit e devotshëm që mbanin logjikë shëndritshem, unanimishtë dëshmojnë se Ti nuk i mohon ato premtimet që duke përsëritur ua ke dhënë sihariq muslimanëve u Ke premtuar, dhe nëpër librat e Tua fortë Ke trembur ato që kundërshtuar ligjit, Mbretrisë dhe Edukatës Tënde që mbanin edhe Funkcionet: Fuqiplotë, Mëshirëplotë, I Madhëruar dhe E Bukur.
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

Ja të gjithë personet fisnik që i radhitëm deri tani duke bindur japin sihariqë dhe xhindëve dhe njerëzëve lajmërojnë duke thënë: Besimtarët në xhennet do të kënaqen me lumturinë prallore dhe ato që Ty të kanë kundërshtuar dhe kanë rë në devijim do të vuajnë torturën e ashpr të xhehennemi...
O Fuqiploti Urtë! O I Gjithmëshirëshmi Mëshirëplotë! O Bujari Besnik që nuk i mohon premtimet! O I Plotfuqishmi Madhërishem dhe I Sunduesi Ngadhnjimtarë! Nuk është e mundur ti gënjesh gjithë këto Fonksionet e miqët besnik, që përpiqen të tregojnë se po të duajnë dhe t’i mohosh preptimet e Tij. Tani a është e mundur Ti duke refuzuar të mos plotsosh kërkeset dhe lutjet e njerëzëve të devotshem që kërkojnë vazhdimishtë prej Hyjnisë Tënde, që ajo është nevoja më e madhe, duke ringjallur për punët e mire të këtuhit ato ti shpërblish në jetën e përjetshme, pra në xhennet, dhe ti dënosh kundërshtarët e mosbesues.Ndërsa drejtësia e Jote e apsolutshem për njrerëzit dhe xhinnët patjetër duhet të realizoje këtë . Edhe Unë duke dëshmuar drejtësinë dhe Mëshirën Tënde të bukur themë se Je i lartë dhe njëmijëherë large nga zullumi dhe atyre veprave të këqija që Ty të shpifin mosbesimtarët dhe ata që kanë rë në devijim që thonë se nuk mund ti ringjallje.
Unë që të anullojë dhe të refuzoj shpifjet e tyre, me të gjithë atomët që kam në trupë : (I patëmeta është Ai, Lartësia e Tij është e madhe nga ajo që thonë ata) Sepse Dërguarët e Tua besnik dhe kumtuesët e drejtë duke besuar me një bindje forte lajmërojnë dhe japin sihariq dhe dëshmojnë për thesaret e Tua të mëshirës,që Ke premtuar mi dhënë njerëzëve të devotshem në jetën tjetër. Ata thonin se,patjetër aty akoma më mire do të pasqyrohen Emrat Tua të Bukur. Ato duke besuar dhe dëshmojnë vetë, edhe neve na japin mësim duke thënë se: Eshtë e vërtetë se: Dielli dhe shkëlqimi më i madhë i Emrave të Zotit do të pasqyrohet në mahsher,kur do të tubohemi pas ringjalljes ...


O Zoti i Profeteve besnikëve! Të gjithë ato me vullnetin e gjithëdijen dhe sjelljen Tënde, Ti eke detyruar që të shërbejnë në pronin Tënde,. Ato Ty të lartësojnë dhe falenderojnë dhe Ty duke bërë tespih botën kanë bë si një sallë dhe universin si një xhami e madhe.
O Zot dhe o Zoti i qiejve dhe e tokëve! Dhe O Krijuesi im dhe Krijuesi i çdo sendi! Për nderë që qiellin Eke mbushur me yje dhe botën me gjithë çka ka në të dhe për nderë të gjithë krijesave dhe aneksat e tyre, që me Fuqinë, Vullnetin, Mëshirën dhe Gjithëdijen Tënde ato Ke sjellur të shërbejnë Ty: Veset e mia silli të më shërbejnë mua dhe plotësomi dëshirët e dobishem. O All-llah zemrët e mendjet e njerëzëve për ti shërbejnë Kur’anit dhe besimit silli që të nënshtrohen Risale-i Nurit. Mua dhe vëllëzërive mi na jep besim të forte dhe përfundimin e mbarë. Siç, që Hazreti Musaut a.s. Ke nënshtruar detin, Hazreti Ibramit a.s. zjarin, Hazreti Davudit a.s. kodrën dhe hekurin dhe Hazreti Muhammedit sav.,që e ke sjellur ti nënshtrohen dielli dhe hëna,edhe zemrat e mendjet për tu shërbejnë Kur’anit silli që ti shërbejnë Risale-i Nurit. Mua dhe nxënësit e Risale-i Nurit ( dhe besimtarët) mbrona nga dëmi i nefsit dhe shejtanit dhe nga tortura e varit dhe nga zjari i xhehennemit, sillna të kënaqemi në xhennetyl Firdeusin. Aminë. Aminë. Aminë...Ajet............................Bakare 32.Junus 10 (Ti je i Pa të meta,ne nuk kemi dije tjetër përveç atë që na mësove Ti. Vërtetë Ti je I Gjithëdijëshmi , I Urti)( Dhe lutja e fundit e tyre: Falenderimi i qoftë All-llahut, Zotit të botrave.)
Këtë mësim që kam marur nga Kur’ani dhe nga xhushenul-Kebiri që ështe një lutje e Muhammed a.s.m. tek All-llhu e paraqes si nji lutje mendimesh. Ne qoftë se kam gabuar duke kërkuar strehimin e Kur’anit dhe të xhushnul-kebirit, All-llahut i lutem që të mi fale gabimet...
 

ymer prizreni

Anëtar i ri
Anëtar
Jul 1, 2011
Postime
1,873
Pikët
0
Përgjigje e: LUTJE nga Said Nursi

O ju shokët e mi që po i lexoni këta shkrime!
Ta dini se unë jashta traditës, të gjitha lutjet e zemrës, i nxora nga skuta e fshehtë dhe i shkrova, për shkak se kur vdekja të ma shuajë gjuhën, në vend të saj All-llahu xh.sh. të më pranojë lutjet e librit. Pendimet e gjuhës së përkohshme, me moshën e tyre të shkurtër nuk mund t’u bëjnë ballë mëkateve të mia të panumërta. Meqenëse libri qëndron gjatë, dhe vazhdon jetën më tepër se sa gjuha, unë preferova atë.

Para trembëdhjetë vjetësh, kur në përfundim të stuhive shpirtërore, të qeshurit e Saidit të “Vjetër” u shndërruan në vajtimin e Saidit të “ri” në mëngjesin e pleqërisë kur u zgjova nga gjumi i pakujdesshëm i saj, këtë lutje e shkrova në gjuhën arabe: Kuptimi i një pjese të saj është i tillë:"O Edukatori im Mëshirëplotë! O Krijuesi im Bujar! Me keqdashjet e mia, m’u zhduk dhe m’u shua mosha dhe rinia. Si rezultat i rinisë dhe moshës time, më kanë mbetur në duar mëkatet që më shqetësojnë.

Hidhërimet që më poshtërojnë dhe imagjinata që më nxjerr nga rruga, nën këtë barrë të rëndë, me zemër të sëmurë dhe me fytyrë të turpëruar, pak nga pak po i afrohem varrit. E kam parasysh se me një shpejtësi të jashtëzakonshme, pa u shmangur as djathtas as majtas, në një formë të padëshiruar, ashtu si të dashurit dhe shokët e mi që kanë vdekur më herët, po afrohem tek dera e varrit. Kjo derë është porta e parë pas ndarjes nga shtëpia e përkohshme që ndodhet në rrugën e përjetësisë. Pra për jetën e mëpasme, kjo është porta e parë. Me një saktësi të padyshimtë, u binda se kjo botë për ata që janë lidhur fort pas saj, është kalimtare, e përkohshme dhe vdes.

Shumë qartë m’u shfaq se për këto qenie që janë lidhur njëra pas tjetrës, grupe-grupe, barten dhe shkojnë drejt humbjes. Veçanërisht për ata që kështu si unë mbajnë nefsin e pakujdesshëm, kjo botë është e ashpër. Të jep një shije dhe të ndjekin prapa njëmijë hidhërime. Për një bistak rrush, më vonë të godet me një mijë shuplaka.

O Edukatori im Mëshirëplotë! O Krijuesi im Bujar! Me sekretin e fjalës së bukur që thotë:
“Çdo send që do të vijë është i afërt....”;
Unë që tani po e shoh se në një kohë shumë të afërt, do të vesh qefinin, duke i hipur tabutit dhe shokëve u them lamtumirë e mirupafshim! Duke u kthyer për të shkuar tek varri, tek Mëshira jote, me gjuhën e gjendjes së kufomës sime dhe me gjuhën e shprehjes së shpirtit tim, duke bërtitur të them: "Aman, o Zot! Aman, o Mennan! Shpëtomë nga marrëzitë e mëkateve të mia!"

Me qefin në kokë, arrita tek varri ku është shtrirë trupi im dhe duke shpresuar bërtas dhe e kthej kokën nga Mëshira jote: "Aman! Aman! O Hannan! O Mennan! Shpëtomë nga barrët e mëkateve!"

Hyra në varr, u mbështolla me qefin, shokët ikën dhe më lanë vetëm. Po pres, po i lutem Mëshirës Tënde dhe me sytë e mi po shoh se shpëtim dhe mbështetje përveç se tek Ty nuk ka! Nga shija e keqe e mëkateve të mia, nga sjellja e keqe kundërshtuese dhe nga ngushtësia e varrit, me tërë fuqinë time bërtas dhe them: "Aman! Aman! O i Gjithmëshirshëm! O Hannan! O Mennan! O Dejjan! Shpëtomë nga shoqëria e keqe e mëkatarëve dhe ma zgjero vendin!

O Zot, unë vetëm tek Mëshira yte kërkoj strehim. Mëshirë, e cila përfshin të gjitha botërat. Hz. Muhammedi (a.s.) është një shkak, për të arritur tek Mëshira jote. Unë prej Teje nuk ankohem, por tek Ti padis nefsin tim!

O Krijuesi im Bujar! O Edukatori Mëshirëplotë! Një krijesa yte me emrin Said që është robi dhe arti yt, është rebel, i dobët, i pakujdesshëm, i paditur, i sëmurë, kundërshtar, plak dhe në udhë të keqe. Ai është një rob që më parë i ka ikur Zotit të vet dhe pas dyzet vjetëve i penduar, kërkon të dorëzohet tek Ti. Po kërkon të mbështetet tek Mëshira yte. Ai po i pranon gabimet e panumërta që ka bërë. Imagjinata atë e ka kredhur në sëmundje të ndryshme.

Tani të përkulet Ty dhe po qe se e pranon, fale me Mëshirën Tënde të Përsosur! Kjo veti është një nga Cilësitë e Tua të Larta, sepse Ti je më i Mëshirshmi nga Mëshiruesit. Po nuk pranove, veç derës Tënde, tek cila derë të shkoj?!...Pranoj se përveç Teje nuk ka Zot tjetër që të shkoj tek Ai. Përveç Teje nuk ka të adhuruar të vërtetë, që të mund të shkohet tek Ai!...

“Nuk ka zot tjetër përveç Teje. Ti je i pa shoq. Kjo është fjala e fundit në këtë botë, dhe fjala e parë në botën tjetër. Në varr do të dëshmojmë se s’ka Zot tjetë përveç Teje dhe përsëri do të dëshmojmë se Muhammedi (a.s.) është robi dhe i dërguari Yt”.
 
Top